Päänsärky & huimaus

Päänsärky on yleinen oire, mutta toisilla se on selkeästi useammin toistuvaa ja pitkäkestoisempaa. Niskan tai purentalihasten jännitys, unen puute tai stressi voivat aiheuttaa päänsärkyä. Päänsärky voi olla myös tulehduksellista, kuten poskiontelon, korvien tai hampaiden tulehduksissa. Hermoperäisistä päänsäryistä tavallisin on kasvojen alueelle säteilevä kolmoishermosärky.

Lihasperäistä päänsärkyä voidaan tehokkaasti hoitaa manuaalisilla käsittelyillä, kuten nivelmobilisoinnilla, hieronnalla tai triggerpistekäsittelyllä. Tilanteen mukaan sopivilla harjoitteilla, ergonomiaohjauksella, stressinhallintamenetelmillä sekä unihygieniaa parantamalla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä päänsäryn uusiutumista.

Huimausoireen yleisiä syitä ovat hyvänlaatuinen asentohuimaus, niskaperäinen huimaus tai ortostaattinen huimaus. Huimausoire voi esiintyä myös esimerkiksi paniikkikohtauksen yhteydessä.

Huimausoireen laatu kertoo usein myös syystä – kiertävä huimaus on monesti sisäkorvaperäistä hyvänlaatuista asentohuimausta. Asentohuimausta voidaan hoitaa niin sanotuilla asento manöövereillä. Niskaperäiseen huimaukseen, kuten päänsärkyynkin auttavat lihasjännitystä lievittävät manuaaliset käsittelyt sekä ennaltaehkäisevät toimenpiteet.